tag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post6698806980239951914..comments2023-06-25T12:01:39.174+02:00Comments on Kuchnia Szczęścia: Tyle jeszcze przede mną ... konkurs też.Tilianarahttp://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-26864814304008920842011-02-17T13:58:11.909+01:002011-02-17T13:58:11.909+01:00Kasiu, wielkie dzięki za Twój głos i daj konieczni...Kasiu, wielkie dzięki za Twój głos i daj koniecznie znać, jak wypróbujesz te ptysie :)<br /><br />Piegusku, dzięki piękne :)<br /><br />Lo, buziaczek cieplutki :* Ja na ten z rabarbarem czekam do maja, a tymczasem robiłam z ananasem :)<br /><br />Olciaky, tak, to było wspaniałe przeżycie :) Dzięki :)<br /><br />Olu, w takim razie jak wrócisz podsunę Ci kilka wytrawnych połączeń, koniecznie podczas wspólnego pieczenia ptysi :) Będzie zabawa z Twoim Maleństwem :)<br /><br />Pinosku, dzięki śliczne, ale wierz mi, że to wcale nie jest takie trudne :)<br /><br />Dario i Jarku, w takim razie koniecznie pochwalcie się jak je upieczecie :)<br /><br />Basieńko, to kiedy wpadniesz na ptysia? :) Ściskam cieplutko :)Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-36116620901184105952011-02-15T22:06:12.240+01:002011-02-15T22:06:12.240+01:00Wygladajom swietnie, tak inaczej :) A ja w zyciu n...Wygladajom swietnie, tak inaczej :) A ja w zyciu nie jadlam wytrawnych ptysiow, choc moze 'pork pie' jest do nich podobne - chyba tak, posmakowaly by mi, wiem... Rowniez ja sciskam na noc Tili :-))buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-44983700501876785122011-02-14T10:08:30.078+01:002011-02-14T10:08:30.078+01:00Super ptysie, nigdy nie jedlismy... Zdecydowanie w...Super ptysie, nigdy nie jedlismy... Zdecydowanie wskakuja do naszej list 'do zrobienia'....Daria i Jarekhttps://www.blogger.com/profile/15590876537529579092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-33783573551837635492011-02-13T12:09:11.556+01:002011-02-13T12:09:11.556+01:00Wytrawne ptysie - i ptysie w ogólności - to jednak...Wytrawne ptysie - i ptysie w ogólności - to jednak wyższa szkoła jazdy... chyba nawet kiedyś robiłam, ale boję się nadal.<br />Podziwiam.Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-37688268906335430382011-02-12T19:38:51.157+01:002011-02-12T19:38:51.157+01:00Tilia, ile Ty masz pomysłów na połączenia smaków! ...Tilia, ile Ty masz pomysłów na połączenia smaków! Ja mam też dużo pomysłów, ale na słodkie połączenia. Do wytrawnych podchodzę ostrożnie. Będę się na tym wpisie inspirować :)<br /><br />No i ciasta ptysiowego jeszcze nie robiłam. Chętnie się nauczę.OlaCruzhttps://www.blogger.com/profile/03543824833060921545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-72468638363032266892011-02-12T19:33:32.008+01:002011-02-12T19:33:32.008+01:00One muszą być wyśmienite!
Ps: Cudownie, że gotował...One muszą być wyśmienite!<br />Ps: Cudownie, że gotowałaś z Amaro:)Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-48176535122516683182011-02-12T09:23:56.871+01:002011-02-12T09:23:56.871+01:00Podoba mi się ten zakwas buraczany z rabarbarem. M...Podoba mi się ten zakwas buraczany z rabarbarem. Mam jeszcze trochę zamrożonego. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. A ptysie... to ja uwielbiam. A konkurs... to ja zagłosowałam.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-74661777858348930212011-02-11T19:58:42.765+01:002011-02-11T19:58:42.765+01:00swietna propozycja :)swietna propozycja :)piegusek1976https://www.blogger.com/profile/06364950255820759670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-11022128205086135662011-02-11T19:58:36.253+01:002011-02-11T19:58:36.253+01:00swietna propozycja :)swietna propozycja :)piegusek1976https://www.blogger.com/profile/06364950255820759670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-36576480617233718542011-02-11T17:09:28.820+01:002011-02-11T17:09:28.820+01:00Głosuję! :-) Wytrawnych jeszcze nie jadłam. Zawsze...Głosuję! :-) Wytrawnych jeszcze nie jadłam. Zawsze robię słodkie. Ten przepis mnie zaintrygował, więc z pewnością wypróbuję :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/13604006746387670901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-1731534369152558982011-02-11T15:26:45.034+01:002011-02-11T15:26:45.034+01:00Majanko, w takim razie spróbuj, są naprawdę wspani...Majanko, w takim razie spróbuj, są naprawdę wspaniałe :)<br /><br />Aga, dzięki :)<br /><br />Karolino, dzięki piękne za poparcie :* Z ciastem parzonym tylko trochę trzeba poeksperymentować, by ocenić jaka temperatura w Twoim piekarniku będzie najlepsza, a potem przed wyjęciem tylko delikatnie dotknąć ptysia i sprawdzić, czy zaczął lekko opadać, jeśli tak, dać im jeszcze ze 2 minut w piekarniku :)<br /><br />Amarantko, dzięki piękne :) Właśnie po to piszę i czytam blogi, by wzajemnie pobudzać sobie wyobraźnię :)<br /><br />Szarlotku, o tak, inspirowanie się Amaro daje wspaniałe rezultaty :) Dzięki za miłe słowa :)<br /><br />Agnieszko, dzięki wielkie :) Cieszę się, że Ci się podobają :)<br /><br />Kabamaigo, w takim razie rób koniecznie. Farsz można przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie lepsze są upieczone w dniu podania :)<br /><br />Jeszcze raz dziękuję Wam za poparcie i pochwały. Jesteście Kochani :*Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-70750207465481863992011-02-11T12:56:49.858+01:002011-02-11T12:56:49.858+01:00Rewelacyjny pomysł. Mam imprezę rodzinną w niedzi...Rewelacyjny pomysł. Mam imprezę rodzinną w niedzielę, może tak by mi się udało do barszczyku?kabamaigahttps://www.blogger.com/profile/12182870525856393332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-85669192178181552392011-02-11T12:10:30.412+01:002011-02-11T12:10:30.412+01:00Piękne ptysie, piękny kolor, piękny kształt, i tak...Piękne ptysie, piękny kolor, piękny kształt, i takie nadziane :) I jak tu nie głosować?Agnieszka_Smakiemhttps://www.blogger.com/profile/10152240231491107054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-10082780290948510922011-02-11T11:17:37.442+01:002011-02-11T11:17:37.442+01:00Widzę,że Amaro zupełnie podbił serce :) Ptysie na ...Widzę,że Amaro zupełnie podbił serce :) Ptysie na jeden kęs uwielbiam. Czasami sama napycham je odrobiną past pasztetowych lub serowych , takich na ostro i to dopiero jest poezja.... Rozmarzyłam się ...Wspaniała propozycja !Szarlotekhttps://www.blogger.com/profile/16253183935486754873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-33807969138533990322011-02-11T10:05:19.090+01:002011-02-11T10:05:19.090+01:00Tili, jak ja lubię Cię czytać. Zmysły moje pobudza...Tili, jak ja lubię Cię czytać. Zmysły moje pobudzasz, gdy czytam Twoje słowa o możliwych połączeniach smaków... już samo to jest pycha. A potem dochodzą zdjęcia, przepisy... <br />Nad ptysiami jeszcze muszę popracować, ale mam nadzieję, że kiedyś dojdę do takiego poziomu zaawansowania jak Ty :)amarantkahttps://www.blogger.com/profile/01362049168508869911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-73836986638218018632011-02-10T20:49:40.837+01:002011-02-10T20:49:40.837+01:00Zagłosowałam. Z zazdrością patrzę na Twoje ptysie,...Zagłosowałam. Z zazdrością patrzę na Twoje ptysie, bo po tym jaki kiedyś wyszła mi zupełnie płaska karpatka (to było wieki temu) uznałam, że to ciasto trudne i kapryśne. Skoro rekomendujesz, skorzystam z przepisu Roux, ale póki co, popatrzę na Twoje.karoLinahttps://www.blogger.com/profile/04722607240692894455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-4685032525496798492011-02-10T19:49:30.106+01:002011-02-10T19:49:30.106+01:00bardzo podoba mi sie taka slona wersja:) sa bardzo...bardzo podoba mi sie taka slona wersja:) sa bardzo apetyczne:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-90396902370918561272011-02-10T19:24:38.196+01:002011-02-10T19:24:38.196+01:00Mnie to ptysie kojarzą się zawsze na słodko hihi;)...Mnie to ptysie kojarzą się zawsze na słodko hihi;) Wieki nie jadłam i pewnie nieprędko będę. <br />Wytrawnych to w ogóle nie próbowałam jeszcze. ;)<br />Pozdrowienia:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-41492981175087894732011-02-10T17:12:23.739+01:002011-02-10T17:12:23.739+01:00Aniu, dzięki wielkie :)
Małgosiu, w książce Roux ...Aniu, dzięki wielkie :)<br /><br />Małgosiu, w książce Roux temperatury i czas pieczenia jest podany dla termoobiegu, ale prawdę powiedziawszy to większość przepisów lepsza jest jak się stosuje podane temperatury, ale bez termoobiegu. W tym jednak przypadku termoobieg okazał się przydatny, ale jak go nie masz zwiększ temperaturę o 15 stopni. Powodzenia :)<br /><br />Ag Pe, spróbuj koniecznie, bo to proste i naprawdę pyszne :)<br /><br />Amber, ale ten konkurs podoba mi się dlatego, że będzie mnie dodatkowo motywował do pisania tutaj, a nic mnie tak nie cieszy jak poznawanie Was :)<br /><br />Narzeczono, ha, sama wiesz jak smakują ;D Dzięki Kochana za głos :*<br /><br />Myniolinko, w takim razie częstuję wirtualnie :)<br /><br />Miss_coco, a wiesz, choć ptysie do wigilijnego barszczu to nie jest może bardzo tradycyjne danie, to jednak ciasto ptysiowe bardzo mi się z kuchnią polską kojarzą, więc myślę, że można je nazwać prawie tradycyjnymi :)Dzięki piękne za Twój głos :*<br /><br />Jswm, buziaczek cieplutki :* Kochana jesteś :)<br /><br />Karolko, i właśnie o takie kęsowe ptysie chodziło :) Dzięki :)<br /><br />Viri, mmmmm, pyszny obiadek będziesz robiła :) U mnie dziś halibut smażony :)<br /><br />Ptasiu, buziaczek :* ale wiesz, ciasto parzone to naprawdę szybka sprawa. Robi się takie ptysie wraz z nadzieniem nawet w mniej niż pół godziny. Spróbuj zrobić, gwarantuję, że posmakują :)<br />Jeśli chodzi o barszcz, to myślę, że właśnie o kwasek jak i o cukier chodzi. W ananasie też jest i jedno i drugie, choć rzeczywiście zakwas miał lekko owocową nutę. Co do talerzyka, to źle się wyraziłam i zaraz to poprawię - oczywiście chodzi o obciążenie talerzykiem, ale z zachowaniem dostępu powietrza. Wybacz za wprowadzenie zamieszania :)<br /><br />Wianuszku, a piekłaś z termoobiegiem? Zresztą prawda jest taka, że każde ciasto parzone będzie dobre :)<br /><br />Magdaleno, ja też uwielbiam wszelkie ptysie wytrawne, do zup najbardziej, ale i jako dodatek do sałatek. Co do zakwasu to i ja czekam na sezon i wtedy spróbuję z rabarbarem. Czekam na info jak posmakuje Ci ten barszczyk :)Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-61010641253121584882011-02-10T16:31:43.620+01:002011-02-10T16:31:43.620+01:00Bardzo lubię ptysiowe ciasto z wytrawnymi nadzieni...Bardzo lubię ptysiowe ciasto z wytrawnymi nadzieniami, o wiele bardziej niż na słodko. Bardzo dobrze, że podałaś przepis.<br />Jeżeli chodzi o zakwas Amaro, to raz w ramach eksperymentów zrobiłam zakwas z rabarbarem (w sezonie oczywiście). Będę musiała kiedyś spróbować cały jego przepis na barszcz - dam znać jak wyjdzie. Pozdrawiam, miłego popołudnia.Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-43910274831952554642011-02-10T16:05:56.799+01:002011-02-10T16:05:56.799+01:00kurcze, a mnie te ptysie jednak od Rouxa nie wyszl...kurcze, a mnie te ptysie jednak od Rouxa nie wyszly... :-( ale wytrawne ptysie jakie proponujesz, zrobione na moim ulubionym ciescie ptysiowym brzmia super ;-))cudawiankihttps://www.blogger.com/profile/13405885840994574446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-89027369463529488172011-02-10T15:39:39.887+01:002011-02-10T15:39:39.887+01:00Ja też posłusznie kliknęłam :)
Bardzo fantazyjne w...Ja też posłusznie kliknęłam :)<br />Bardzo fantazyjne wypieki - i wymagające większej cierpliwości, niż moja :) (to nadziewanie...)<br />A co do barszczu - zaskoczyły mnie 3 rzeczy. Pierwsza to obecność rabarbaru - chodzi o kwas? Druga to zastąpienie rabarbaru ananasem - ten pierwszy kocham, drugiego zdecydowanie nie, ale przede wszystkim właściwości wydają mi się różne. Trzecia to przyduszenie zakwasu buraczanego talerzem - bo wydawało mi się, że te zakwasy barszczowe powinny oddychać... No i się czuję skonfudowana.<br />A dzięki za patent z zakwasem chlebowym - zastanawiałam się, jak by go dodać do buraczanego zamiast chleba, i już wiem.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-69137141090713287002011-02-10T14:50:03.744+01:002011-02-10T14:50:03.744+01:00ha ha a ja wczoraj wertowałam książkę Rouxa i oczy...ha ha a ja wczoraj wertowałam książkę Rouxa i oczy mi się zatrzymały na tych serowych ptysiach właśnie! Ale dzisiaj to chyba zrobię porową flamiche ;)viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-48076699682072055472011-02-10T14:30:15.149+01:002011-02-10T14:30:15.149+01:00Tili piekne te ptysie, takie malutkie, w sam raz n...Tili piekne te ptysie, takie malutkie, w sam raz na jeden kes.<br />Powodzenia w konkursie :)<br /><br />pozdrawiamkarolkahttps://www.blogger.com/profile/11923708738394416612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4333289126140305593.post-69465971411423206522011-02-10T14:09:50.090+01:002011-02-10T14:09:50.090+01:00zagłosowałam z pełnym przekonaniem, to musiało być...zagłosowałam z pełnym przekonaniem, to musiało być pyszne!Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.com