sobota, 1 listopada 2008

Liptauer - małopolski serek



To moja pierwsza propozycja z okazji akcji "Gotujemy po polsku!". Chociaż tę przystawkę zrobiłam już jakiś czas temu, wciąż nie miałam okazji do zamieszczenia notki na blogu. Pastę tą podałam z blinami i krakersami, ale jeszcze przez kilka następnych dni zajadaliśmy się nią rozsmarowując ją na chlebku.

Przepis zaczerpnęłam z programu Agnieszki Kręglickiej "Para w kuchni 2". Różni się on od innych, które znalazłam (np. z "Nowej Kuchni Polskiej. Spotkanie Małopolskie" dodatek do Gazety Wyborczej) między innymi dodatkiem masła zamiast śmietany i większą liczbą dodatków. Zmiany takie są jednak dopuszczalne w ramach tradycyjnego przepisu. Czy jednak jest coś takiego jak tylko jeden prawdziwy przepis? ... Nie! i dlatego gotowanie jest takie zabawne.

Liptauer

Składniki:

200 g bryndzy
200g miękkiego twarogu
200 g miękkiego masła (ja dodałam 100 g)
2 białe cebule, pokrojone w kosteczkę
8 posiekanych anchois
2 łyżki kaparów (małe lub posiekane)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
posiekany szczypiorek

Przygotowanie: Utarłam sery z masłem, dodałam przyprawy i pozostałe dodatki. Pasta powinna być ostra. Doskonała do chleba i rzodkiewek. Smaczna również do blinów i krakersów, a nawet frytek czy pieczonych ziemniaków.

Smacznego.

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Podoba mi się. Na pewno do wypróbowania;-)

kasiac pisze...

też wypróbuję jako, że uwielbiam bryndzę. Ma taki zdecydowany smak!

Tilianara pisze...

Ja właśnie zaczęłam odkrywać smak tego serka :) Jeszcze pewnie zawita u mnie - zarówno w tym przepisie jak i innych :)

Anonimowy pisze...

Jedliśmy dzisiaj na śniadanie: pycha!

Tilianara pisze...

Cieszę się że smakowało :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...