niedziela, 25 stycznia 2009

Weekendowa Piekarnia #16 - Chleb jajeczno-maślany na zakwasie z puree ziemniaczanym.


Tym razem w Weekendowej Piekarni, prowadzonej nam przez Atinkę, nie jeden ale dwa wypieki były zaproponowane. Grissini już popełnione i zjedzone, a teraz czas przyszedł na pyszny chlebek z puree ziemniaczanym. Jasny chlebek na zakwasie nasza Gospodyni wynalazła u Agnieszki. Mój bochenek był okrutnie lejący, prawdopodobnie przez zbytnie dodatnie płynów, z których jednak wolałam nie rezygnować, by w efekcie nie mieć suchego chleba. Nic strasznego się jednak nie stało.

Jak ostatnio zauważyłam pieczenie to pasja bardzo wyrozumiała i chleby, nawet gdy niezbyt wprawnie do nich podchodzimy, wiele nam potrafią wybaczyć czy zrozumieć nasze potrzeby. Upiekłam więc chlebek w keksówce i zupełnie tego nie żałuję. Wolę taką wygodną do krojenia postać, a do tego miąższ chlebka dzięki dużej ilości płynów oraz puree z ziemniaka jest pyszny, miękki, a nawet delikatnie kremowy. Gorąco polecam ten wyborny chleb i dziękuję naszej Gospodyni za jego zaproponowanie.


Chleb jajeczno - maślany na zakwasie z purée ziemniaczanym

Składniki:
3 kopiaste łyżki płatków ziemniaczanych (puree w proszku) lub puree z 1 średniego ugotowanego ziemniaka (ja dałam z puree z ziemniaka)
100 ml wody
150 ml mleka
150 g (około ½ szklanki) żytniego zakwasu
35 g (2 łyżki) masła, roztopionego
1 jajko, lekko roztrzepane
275 g mąki pszennej typ 650 (w tym ok. 50 g mąki pszennej typ 480, gdyż akurat tylko tyle pozostało mi po innych wypiekach)
250 g mąki pszennej typ 800 (ja dałam typ 750)
1 łyżeczka soli (moim zdaniem to trochę mało, następnym razem dałabym o 1/4 łyżeczki więcej)
1 2/3 łyżeczki drożdży (ja dałam 1 łyżeczkę)

Przygotowanie: Puree ziemniaczane wymieszałam z mlekiem i wodą i połączyłam z zakwasem. Wlałam do pojemnika maszyny do chleba. Dodałam jajko, masło i pozostałe suche składniki, ale mąki najpierw przesiałam. Włączyłam maszynę na program "Ciasto rosnące" ("Dough") i zostawiłam do końca programu na pierwsze rośnięcie. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjęłam je z maszyny, odgazowałam i przełożyłam do naoliwionej i wysypanej otrębami pszennymi keksówki. Odstawiłam do wyrośnięcia (można uformować okrągły bochenek i pozostawić do wyrośnięcia w koszyku lub durszlaku, gdy ktoś nie ma koszyka). Przykryty folią bochenek odstawiłam do podwojenia objętości (ok. 40-45 minut). W tym czasie nagrzewałam piekarnik do 240 stopni Celsiusa. Ciasto nacięłam, posmarowałam żółtkiem z mlekiem i włożyłam do nagrzanego piekarnika. Na sam spód piekarnika ustawiłam naczynie z wodą. Piekłam w temperaturze 240 stopni Celsiusa przez 10 minut, potem przez kolejne 10 minut w 220 stopniach Celsiusa i ostatnie 10-15 min w 200ºC. Ostatnie 10 minut piekłam bez formy, ale też bez naczynia z wodą. Wyjęłam bochenek i zostawiłam na kratce do ostygnięcia. Od razu po wyjęciu spryskałam go wodą, dzięki czemu ma ładną lśniącą skórkę.

Smacznego.

WeekendowaPiekarnia

20 komentarzy:

margot pisze...

jak widzę takie chleby ,to jestem pewna, że sztuka pieczenia chleba w domu nie zaginie
Coś pięknego :)

kasiac pisze...

zgrabniutki ten chlebuś z foremki. Też tak lubię, bo to mniej stresujące. Jako początkująca w wypieku chlebów zawsze się boję, że bez foremki chleb mi się rozleje.

kasiaaaa24 pisze...

Chlebek śliczny :) Podziwiam osoby mające cierpliwość do pieczenia chleba. Może mi kiedyś przyjdzie :)

Agnieszka pisze...

Tilianaro, naprawdę puszysty Ci wyszedł i pięknie wyrósł. Dziękuję Ci za wypróbowanie przepisu. Pozdrowienia.

An-na pisze...

Ładniutki! U mnie też czeka w kolejce, ale może raczej jutro?...

Gosia Oczko pisze...

Nooo, przekonuje mnie on do...naruszenia Bliźniaka ;))

atina pisze...

Tili śliczny chlebek:) Zdecydowałaś się do normalnego puree dodać całe płyny? bardzo sie cieszę, że chlebek smakował:) Też jestem bardzo zadowolona z tego wyboru;) Pozdrawiam.

Tilianara pisze...

Margot, w moim domu na pewno nie zaginie :) ale szczerze mówiąc to jesteś jedną z osób, które miały w tym ogromny udział i dlatego wielkie dzięki :***

Kasiu, ten po dodaniu wszystkich płynów przy puree ze zwykłego ziemniaka był zbyt lejący na formowanie go w bochenek, a do tego ja wolę foremkowe, bo wygodniejsze do krojenia :)

Kasiu24, wiesz jak się ma już bakcyla pieczeniowego, to cierpliwość sama przychodzi :)

Agnieszko, dzięki za komplement i za pyszny chlebek :)))

An-no, im szybciej tym lepiej :) Prosty, łatwy i przyjemny, a do tego rewelacyjny w smaku :)

Oczko, no ja myślę, bo się Bliźniak rozleniwi ;p

Atinko, tak dodałam wszystkie płyny i postanowiłam piec w keksówce, wyszedł tak niesamowicie wilgotny i puszysty, że aż dziwne - wcale a wcale nie jest ciężki przez tą wilgoć :) Dzięki za wyszukanie nam tego przepisu :)

Bea pisze...

Chlebek faktycznie pysznie sie prezentuje :)

agata pisze...

za każdym razem, gdy czytam przepis na zakwasie i dostaję ślinotoku, pluję sobie w tą zaślinioną brodę, że mam takiego lenia i nie umiem się moim zakwasem odpowiednio zaopiekować... i za każdym razem obiecuję sobie, że już od jutra, że będzie go dopieszczać... :)

Kachna.pl pisze...

Tili .. uznanie :) piękny jest ten twój chleb.
Ja czytam o zakwasie i mam nadzieję, ze dostanę go w końcu od kogoś;)
Pozdrawiam
Kasia

Tilianara pisze...

Beo, dziękuję :)

Agatko, hihihi to najlepszy termin na obietnice "Obiecuję, że od jutra ...", wtedy na pewno dotrzymamy słowa, bo w końcu pewnie się spełni to co obiecujemy :))) Trzymam kciuki za szybkie spełnienie obietnic zakwasowych :)))

Kasiu, dziękuję :) Zakwas to naprawdę nic trudnego :) ale jak byś była w Wawie to daj znać, moja Matuszka z chęcią znów się rozmnoży, skoro już Bliźniaka i Kwasiora ma :)))

Majana pisze...

Tili , sliczny chlebuś!:)) Jaki piękny w środku i jaką ma skórkę śliczną !:)
Ciepło pozdrawiam poniedziałkowo:)

Waniliowa Chmurka pisze...

Bardzo apetyczny chleb:)
Taki domowy:)
Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Nie zaglądałam na blogi od kilku dni, rany Julek.. Tilia czuję się jakbym co najmniej od miesiąca tu nie zaglądała :) ciasteczka imbirowo sezamowe - moje ulubione smaki, i ten chlebek ziemniaczany którym zachwycam się od czasu wizyty w kuchni Alicji. Wygląda na to że zupełnie wydobrzałaś :) Pozdrawiam Aga

Gosia Oczko pisze...

Ta Matuszka niedługo powinna dostać medal za zasługi w podbijaniu wyżu demograficznego chlebów haha!

Zdrówka Lipko! :)*

Tilianara pisze...

Majanko, chlebek jest tak pyszny, że mi mąż właśnie z bólem w oczach powiedział "Chlebuś się kończy :(" To pewnie jutro znów będę piekła :) Buziaczki na dobry tydzień :***

Ociaky, oj domowy domowy i to jest w nim najwspanialsze :)

Aga, cieszę się że smacznie Ci u mnie :) Jeszcze daleko do zdrówka, ale bez jedzenia zdrówka nie będzie :)

Oczko, hihihi ostatnio moja Babcia zaśmiała się, że skoro tyle piekę i to jeszcze z koleżankami to niedługo piekarnie pozamykają :) Jutro też jakiś chlebek będę piec, bo ten już się kończy :) Miałam nadzieję na wspólne pieczenie ale chyba choroba dłużej mnie potrzyma niż myślałam :(

Anonimowy pisze...

Pewnie, że smacznie. Dogadzasz na wszelkie sposoby :)
Zdrowiej szybko!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

śliczny Ci ten chleb wyszedł, naprawdę
i to dobry pomysł na keksówkę, przynajmniej grzyb Ci nie wyszedł jak mi ;)

Tilianara pisze...

Aga z Zapiecka, :)))

Aga, zawsze i wszędzie wolę foremkowe :) Może kiedyś zmienię zdanie, ale na razie uważam, że do codziennego pieczywa takie są najwygodniejsze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...