piątek, 24 kwietnia 2009

Nieskazitelna świetlista biel.


Lubię ten odbijający światło deser, o delikatnej strukturze, tak uniwersalny w stosowanych smakach. Tym razem kokos i migdały stworzyły przełamujące gładkość deseru wrażenie chrupkości. Kokosowe wiórki i migdałowe płatki ukryły się w lekko słodkiej, wyraźnie aromatycznej mlecznej galaretce, dodając jej swoich smaków, słodyczy i lekkiej goryczki. Tworząc równowagę deserowych smaków.


Tylko ta dekoracja z płatków kwiatów ... nie jestem do niej przekonana. Wolę jednak czekoladowe wiórki, podprażone orzechy czy słodkie lub kwaskowate sosy, a płatki kwiatów może smaczniejsze byłyby w samym deserze, a nie tylko jako jego dekoracja. Choć śliczna, zbędna była ta kwiatowa posypka na nieskazitelnej świetlistej bieli.

Panna cotta migdałowo-kokosowa

Składniki:
400 g mleczka kokosowego
500 g mleka
50 g amaretto
1/2 szklanki brązowego cukru
2-3 łyżki wiórek kokosowych
2-3 łyżki płatków migdałowych, posiekanych drobno
agar-agar lub żelatyna (ilość zgodna z opakowaniem minus trochę)
płatki kwiatów do dekoracji (następnym razem dam inną dekorację)

Przygotowanie: Mleko, mleczko kokosowe i amaretto zagrzałam z cukrem do czasu rozpuszczenia. Do prawie gotującego płynu dodałam agar-agar (lub żelatynę) i dokładnie rozmieszałam. Zdjęłam z ognia, przecedziłam przez sitko do miski, dodałam wiórki i płatki (następnym razem podprażę je na patelni). Rozlałam do przygotowanych foremek (kokilki i foremki w kształcie serca), ostudziłam i włożyłam do lodówki na 3-4 godziny, by stężało. Przed wyłożeniem na talerzy dobrze jest zanurzyć foremki w gorącej wodzie i ewentualnie pomóc sobie nożem przy wyjmowaniu. Podałam udekorowane płatkami kwiatów.

Smacznego.

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

26 komentarzy:

margot pisze...

Tilus ,teraz to ja zaniemówiłam to serce i te kwiatki.....

Olalala pisze...

O mamo! Boska jest ta Twoja panna cotta :)!

Krokodyl pisze...

Bardzo mi się podoba. Także to, ze w kwiatkach. Jak sukienka w letnim ogrodzie. Deser z gatunku, które uwielbiam, więc chętnie spróbuję. :-)))

Majana pisze...

Tiliuś ona jest wspaniała! Delikatna, w kształcie miłości , obsypana delikatnie kwieciem. Cudowna! :)))

Alina pisze...

Zgadzam się z Majanką, deserek zachwycił moje oczy:) Pozdrawiam:)

Unknown pisze...

Kwiecista panna cotta... spotkanie zimy z wiosna :)
Urocze!

Gosia Oczko pisze...

No rzeczywiście ślicznie się błyszczy. Ale powiedz robiłas z żelatyną, czy z agarem? Wyprówałaś już tę pektynę z Organica? Bo ja mam opory przed żelatyną, no...

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

kochasz sie znęcać nad moimi kubkami smakowymi no nie? oz Ty! obraziłam się ;)

czy to foremki zakupione w Toruniu? :)

cudawianki pisze...

slyszalam o pannie cotta z mleczka kokosowego. u Ciebie wyglada na to, ze jest rewelacyjna! :-))

Mafilka pisze...

U la la...! :-))))

abbra pisze...

Wygląda jak taki miniaturowy stoliczek dla krasnoludków - przykryty białym obrusikiem , ozdobiony kwiatami - śliczny ! :)

Casia pisze...

Tilusiu - jesteś kucharką idealną!

Tilianara pisze...

Dziewczyny, ogromnie Wam dziękuję za miłe słowa :)
Wybaczcie że odpowiadam tak w skrócie, ale niestety od wczoraj mój kręgosłupik znów trochę mi dokucza więc zbyt długo z komputerkiem siedzieć nie będę :(

Oczko, do tego akurat deseru nie używałam żelatyny, tylko agar-agar :)

zebrra pisze...

Wygląda obłędnie, ślinka leci, muszę kiedyś spróbować, chociaż do żelatyny podchodzę z lekką rezerwą, zawsze modlę się, żeby stężała ;)

Majana pisze...

Tili, czeka u mnie na Ciebie nagroda :) Zapraszam na mojego bloga :)

Liska pisze...

Piękna :)

Ewelina Majdak pisze...

No o taki ksztalcie to ja jeszcze tego deseru nie widzialam :))) Moj ulubiony i kolejny przepis do kolekcji :D

kasiac pisze...

Sliczne białe serduszka! Dekoracja z kwiatków bardzo tu pasuje. Ciekawe jak one smakują :)
Plecki już lepiej?

Tilianara pisze...

Zebrra, żeby żelatyna na pewno dobrze się ścięła, kluczem sukcesu jest jej dokładne rozpuszczenie :) Witaj u mnie :)

Majanko, dzięki Słońce :*** Już byłam u Ciebie :*

Lisko, dzięki :)

Polko, tak kształt ma taki, że następnym razem zrobię chyba czerwoną :)

Kasiu, no właśnie ten smak to mi tak nie za bardzo podpasował, ale radzę spróbuj sama :) A plecki lepiej :) Zaraz się za żytni z siemieniem zabieram :)

kasiaaaa24 pisze...

O matko, a co to za cudo :) Zaniemówiłam :) Piękne :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

chyba nie zauważyłaś pytania ;) to te foremki z Torunia? :)

a i chciałam powiedzieć, że chyba się skuszę na ten z siemieniem, przespałam się z tym i w sumie co mi szkodzi spróbować no nie ;)

Gosia Oczko pisze...

Przespałaś się? A mi wypominała kiedyś, że przeleciałam piekarnik ;)P

nina007 pisze...

Cudownie bielusi i zapewne niesamowicie smaczny. To jest deser w moim stylu. Chętnie bym spróbowała.

Notme pisze...

Jestem łakomczuchuszkiem na ten deser! ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Aga z Zapiecka pisze...

Brak mi słów.. :)

Tilianara pisze...

Dzięki :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...