poniedziałek, 27 października 2008

Orientalny sos dyniowy z fenkułem.


Gardło boli, gorączka skacze, ale trzeba zjeść jakiś dobry obiad, by chorobowa chandra nie przygniotła mnie całkowicie. Leżę jednak twardo w łóżku, więc tym razem robiłam obiad rękami mojego ukochanego kuchcika – mojego męża. Uwielbiam, gdy razem coś robimy w kuchni. Zwykle i tak wszystko robię sama, ale gdy wpadamy na siebie próbując znaleźć sobie miejsce na maleńkich blatach w naszym aneksie, jest przy tym sporo śmiechu i całusów. Poza tym danie smakuje lepiej, gdy oboje wkładamy w nie swoje siły i pracę.


Tym razem przygotowaliśmy sprawdzony już przez nas przepis. Połączenie dyni z wyrazistym fenkułem i lekko orientalnymi przyprawami daje wspaniałą recepturę. Koniecznym elementem jest dodanie mleczka kokosowego, choć zdarzyło się mi to zrobić z bulionem z kurczaka.

Sos można zrobić albo z mięsem albo w wegetariańskiej wersji. Ja dodałam białą kiełbasę, ale robiłam już z pokrojonym na
kawałki kęsa podsmażonym kurczakiem czy z pulpecikami z mięsa mielonego, z orientalnymi przyprawami. Można zrobić też z różnymi warzywami – albo mieszanką twardych warzyw lub tylko jednym konkretnym smakiem. Myślę, że dobrze by smakowało też z owocami, np. melonem i figami dodanymi tuż przed końcem gotowania i posypane uprażonymi migdałami. Muszę kiedyś sprawdzić takie połączenie.

Sos z dyni i fenkułu z orientalnym akcentem

Składniki:
dynia
oliwa
po 1 łyżeczce nasion kolendry, suszonej papryczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/3 szklanki wermutu rosso

1 łyżka oliwy
2 szalotki, posiekane
1 cebula czerwona, posiekana
1 średni fenkuł, posiekany
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki suszonego estragonu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1/2 puszki mleczka kokosowego

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
nać fenkułu

biała kiełbasa (ilość w zależności od upodobań)

pieczywo lub makaron

Przygotowanie: Dynię pokroiłam w segmenty, skropiłam od góry oliwą i posypałam utartymi w moździerzu przyprawami (nasiona kolendry, suszona papryczka chilli, pieprz cytrynowy – ilość zależna od upodobań). Piekłam w 200 stopniach przez 15-20 minut (czas zależny od rodzaju dyni, chodzi tylko o zmiękczenie miąższu i połączenie smaków). Ok. 1/2 kg miąższu dyni zmiksowałam z wermutem, resztę zużyłam do innych dań (można też zamrozić).

Kiełbasę upiekłam posmarowaną oliwą, doprawioną solą i pieprzem w 200 stopniach przez 30 minut (przez większość tego czasu była przykryta folią).

W tym czasie na oliwie podsmażyłam cebulę, szalotkę, czosnek oraz fenkuł. Dorzuciłam przyprawy i podsmażyłam przez minutę. Dodałam miąższ z dyni, mleko kokosowe i dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu kilka-kilkanaście minut (w zależności od tego jak miękki chcemy mieć fenkuł). Doprawiłam gałką, pieprzem. Podałam z pokrojoną białą kiełbasą, makaronem (ew. kromkami chleba), udekorowane nacią z fenkułu/pietruszką/kolendrą.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...