wtorek, 17 marca 2009

Pożegnanie zimy.


Kwaskowata, chrupka, pięknie pachnąca octem z granatów sałatka z króla zimowych warzyw - selera. Doskonała jako samodzielny posiłek z kromką chleba lub jako dodatek do obiadu. Pałaszowaliśmy ją z pieczonymi pierogami prawie czując jak witamina C wzmacnia nasze ciała, gdyż zarówno seler, granat jak i pietruszka czy lubczyk pełne są tej dobroczynnej dla zdrowia i odporności na zimowe choroby witaminy.

Choć to bardzo zimowa sałatka, dla nas stała się prawie jak kulinarna Marzanna. Zatonęła w naszych brzuszkach, będąc smacznym pożegnaniem zimy.


Remulada selerowa

Składniki:
1 seler o wadze ok. 1/2 kg., starty na grube wióry, skropiony sokiem z cytryny, aby nie ściemniał
1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki i lubczyku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu z granatów
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki majonezu (w oryginale 1/2)
sól i zielony pieprz

Przygotowanie: W misce wymieszałam selera z natką pietruszki. W osobnym naczyniu wymieszałam składniki dressingu: musztardę, ocet, sok z cytryny, majonez, sól i pieprz. Dodałam dressing do selera z pietruszką i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku. Odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę, dla przegryzienia smaków i wyjęłam na 20 minut przed podaniem, by się rozgrzało. Przed podaniem wymieszałam.

Źródło: Mireille Guiliano "Francuzki nie tyją. ..."

Ocet z granatów

Składniki:
3 dojrzałe granaty
300 ml. octu z wina czerwonego

Przygotowanie: Granaty przepołowić, ponakrawać po bokach i trzymając nasionami w dół nad miską, uderzać o skorupkę, tak by pestki wypadły (lub w dowolny inny sposób oddzielić pestki od skorupki i błonek). Pestki które nie wypadną, wyjąć łyżeczką. Oddzielić wszystkie błonki i same pestki zalać octem. Odstawić w szczelnie zamkniętym słoju na 3-5 dni, na słonecznym parapecie. Po tym czasie przefiltrować ocet przez gazę i przelać do butelki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 6 miesięcy.

Źródło: Blog Agnieszki "Moja kuchnia dla Atlantykiem"

Smacznego.

27 komentarzy:

Hanna Mi pisze...

Przyłączam się do żegnania zimy... Sio poszła precz! :-)

A sałatka... Z musztardą z Dijon! To musi być przepyszne! :-)

Liska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
An-na pisze...

Ha, byłaś szybsza, Tili, też chciałam zrobić tę remuladę ;) I warto, bo piękne selery widziałam w sklepach.

Anonimowy pisze...

O tak :). Sałatka z selerem jest świetna :)! A wiosna już za niecały tydzień przecież! Przynajmniej taka formalna :).

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

na pewno smakowita, ale ja od tarcia selera jak najdalej, 200g do chleba nie mogłam utrzeć bo mi łapki odpadały to co dopiero tyle ;)

Mafilka pisze...

Doczytałam do musztardy z Dijon... i już wiem, ze lubię tę sałatkę, bez względu na to z czego jest ;)

mico pisze...

super ta sałatka. super fotki. Myślę, że po takim wpisie zima poczuje się co najmniej zobowiązana, żeby sobie już iść. :)

Anonimowy pisze...

Piekne zdjecia i skladniki... az mam ochote przyrzadzic natychmiast... kolejny ciekawy przepis do wyprobowania :)
Pozdrawiam :)

PS. Tak! Przylaczam sie do przeganiania zimy :P

Gosia Oczko pisze...

No to teraz zupocha! ;))

bajdełejem - dawaj no te z melonem ;))

A co to za pióra w tle widzę? O czymś nie wiem? ;)P

Konsti pisze...

Ladna ta salatka, samo zdrowie:) A jesli chodzi o ocet, to u mnie "robi sie" jablkowy:) Pozdrawiam.

Bellaaa.15 pisze...

Wygląda apetycznie :) wytypowałam P. do nagrody kreativ blogger award. Pzdr cieplutko:*

Majana pisze...

Piękna sałatka! Zdrowa i pożywna!:)) Masz rację, zimę trzeba pożegnać, zdecydowanie!:))
pozdrówki.

Unknown pisze...

hmmmmm!
mniam!
bardzo, bardzo moje smaki!
choc zamiast majonezu dodaje smietane, albo jogurt
:)

Rural Journey pisze...

musze koniecznie taki ocet zakombinowac, bo jeszczem nie probowala:) i salatke jak najbardziej:)
usciski

Tilianara pisze...

Poswix, oj tak, ja już chcę wiosny :)

An-na, teraz wciąż można kupić naprawdę piękne selery, więc ta remulada jest na wyciągnięcie ręki :)

Olalala, ja bym już chciała nie tylko formalnej ale i prawdziwej wiosny :)

Aga, mi starcie tego selera nie sprawiło problemów ... bo to mój Ukochany go starł :)))

Mafilka, to prawda z musztardą Dijon wszystko jest lepsze :)

Mico, mam nadzieję że zima poważnie potraktuje to zobowiązanie :)

Zjii, dziękuję :)

Oczko, już wkrótce :) A piórka to takie zaklinanie wiosny, by już przyszła - taka lekka i zielona :)

Konsti, dzięki :) A co do octu to był mój pierwszy ocet domowej roboty :)

Bellaaa, dzięki i za miłe słowo i za wyróżnienie :) Już odpisałam u Ciebie :)

Majanko, widzę, ze można by jakiś ruch na rzecz pożegnania zimy zawiązać :)

Anoushka, do wypróbowania z jogurtem w takim razie, a tymczasem podsyłam Ci miseczkę z remuladą :)

Strony Smaku, polecam i ocet i sałatkę :) Bardzo smaczne a ocet do tego przecudnie aromatyczny i ma śliczny kolor :)

andzia-35 pisze...

Wygląda apetycznie:-)
Zainteresował mnie ten ocet z granatów:))

andzia-35 pisze...

Wygląda apetycznie:-)
Zainteresował mnie ten ocet z granatów:))

Kachna.pl pisze...

Super sałatka .... fajny przepis. Ocet intrygujący. A zima niech już sobie idzie daleko.

kasiac pisze...

Tili, jak taka sałatka odpędza zimę, to ją robię od razu! Składniki "moje". Na pewno pyszna! U nas dzisiaj lodowaty wiatr :( Pocieszam się, że wiatr zawsze przynosi zmianę pogody. Mam nadzieję, że na wiosenną...

Tilianara pisze...

Andziu, tak ten ocet to naprawdę rewelacja :) Dodaję go do wszystkich dressingów i są wspaniałe :)

Kasiu, oj tak, chciałabym już wiosny :)

Kasiu C, tak sobie pomyślałam, że jak się ładnie i zimowo pożegnam z Zimą, to ona poczuje się zobowiązana do odejścia, ale jakoś za oknem nie za bardzo widzę by chciała odejść ;p A wiatr jest, to prawda, ale podobnież dzisiaj ma być nawrót zimy :(

Aga z Zapiecka pisze...

Schrupałabym talerz takie sałatki. uwielbiam selera :)
No ale to przeganianie zimy nie skutkuje, u mnie śniegu z 10cm i dalej sypie :( biorę się za zimowe ciacha ;)
Cmok cmok

Pinos pisze...

O, to już wiem co sobie do pracy zrobię... ;o)

Majana pisze...

Tiliuś kochana zapraszam do mnie , mam dla Ciebie łancuszek czytelniczy , jesli lubisz czytać i masz oczywiście chęć puścić go dalej (co oczywiście nie jest konieczne) :))
Buźka :**

An-na pisze...

Tili, nominowałam Cię do Kreativ Blogger Award :)

Anonimowy pisze...

Bomba witaminowa!

Pozdrawiam!

Agnieszka pisze...

Cieszę się Tili, że ocet Ci przypadł do gustu, a przy okazji dziękuję za pomysł na jego zastosowanie. Serdecznie pozdrawiam.

Tilianara pisze...

Aga z Zapiecka, u mnie też zima trzyma się dalej, albo raczej szaro-bura jesień, ale nie tracę nadziei na piękną i słoneczną wiosnę :)

Pinos, cieszę się że się spodobało :)

Majanko, wielkie dzięki za myśl o nie i choć faktycznie lubię czytać, to ostatnio mam tak mało czasu, że nawet na wrzucenie posta trudno mi go znaleźć :(
Buziak :*

An-na, dzięki za wyróżnienie :)

Notme, to prawda :) I do tego smaczna :)

Agnieszko, oj przypadł do gustu ogromnie :) Dzięki Ci wielkie za ten smaczny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...