niedziela, 22 marca 2009

Weekendowa Piekarnia #24


Choćby się waliło i paliło stanę na głowie by tylko zdążyć upiec chlebek z Weekendowej Piekarni. Tak też było i tym razem. Wiosenny chlebek wybrała nam aktualna gospodyni, Aklat. Piękne pęczki koperku zakupiłam ostatnio na bazarze, a chwilę później jeszcze gęstą i pyszną maślankę i już widziałam siebie z kromką chleba posmarowaną masłem, posypaną koperkiem i popijaną maślanką.

Ale od piątku wszystko sprzysięgło się bym nie upiekła chlebka. Najpierw ból kolana w piątkowy wieczór wywiał mi z pamięci wymieszanie składników na sponge. Nie było jednak tragedii. Z samego rana wymieszałam mąki, wodę oraz drożdże i już czekałam aż minął przynajmniej 3 godziny. A tutaj nagle zaczęły wychodzić różne prace domowe, zakupy, zaległe zajęcia i czas okrutnie się kurczył.


Dla chcącego jednak nic trudnego. Wieczorem z foremki wyjęłam w końcu pięknie rumiany, nawet ciut za bardzo przypieczony bochenek. Z niecierpliwością czekałam na niedzielny poranek by przekroić go, spróbować i spełnić swoje małe marzenie o kromce ze szczypiorkiem popijanej maślanką. Wyborny chlebek wprost na wielkanocny, wiosenny stół, o wilgotnym miąższu, wyraźnie wyczuwalnym smaku koperku i maślanki, malutkich i regularnych dziurkach. Wyborny z białym serkiem czy tylko z masełkiem i gałązką koperku, popijany maślanką, jogurtem czy kubkiem świeżego mleka.

Chleb ze świeżym koperkiem

Sponge:
227 g letniej wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
149 g mąki chlebowej typ. 750
29 g mąki pełnoziarnistej (dałam ok. 20 g. razowej i resztę chlebowej)

Przygotowanie sponge: Wszystkie składniki wymieszałam w dużej misce i przykryłam folią an ok. 5 godzin (można od 3 do 12 godzin).

Ciasto właściwe:
cały sponge
1 szklanka świeżego koperku, posiekanego (dałam 3 duże pęczki)
230 g jogurtu naturalnego (dałam maślanki)
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej typ. 750 (dałam 177 g)
1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki pełnoziarnistej (dałam 177 g mąki pełnoziarnistej Lubelli, nie wiem jaki ma typ, ale stawiam na coś ok. 1850)

Przygotowanie: Do sponge wsypałam koperek, drożdże, maślankę i mąki (z ilością mąk należy uważać ze względu na wilgotność ciasta - u mnie dałam maksymalną ilość i nawet później dosypałam jeszcze 1 czubatą łyżkę), a na końcu sól. Wyrabiałam ciasto (bardzo luźne i wilgotne) metodą Bertineta (ok. 15 minut), a na koniec miałam bardziej zwarte i spoiste ciasto, ale wciąż lepiące i dosyć luźne. Ciasto umieściłam w naoliwionej misce i pod przykryciem zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie zajęło to ok. 1 1/4 godziny). Po tym czasie odgazowałam ciasto (było wciąż lużne i klejące, nie mam pojęcia czy dałoby się upiec bez foremki). Przełożyłam ciasto do naoliwionej długiej keksówki i pod naoliwioną folią rosło do wypełnienia foremki, czyli podwojenia objętości (u mnie zajęło to ok. 1 1/2 - 1 3/4 godziny). W między czasie rozgrzałam piekarnik (z termoobiegiem) do 230 stopni Celsjusza. Chleb przed włożeniem do pieca nasmarowałam oliwą i nacięłam. Po włożeniu do piekarnika, spryskałam porządnie wnętrze wodą i zmniejszyłam temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Piekłam przez 30 minut (powinnam ok. 25 minut). Przed pokrojeniem ostudziłam całkowicie chleb.

Smacznego.

WeekendowaPiekarnia
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009


28 komentarzy:

An-na pisze...

Zawiośniało! Piękny chleb :)

olalala pisze...

Cudny :)! Tili, ja nie wiem jak ty z tym wszystkim nadążasz i jeszcze takie piękne chlebki pieczesz :).
A do mnie strasznie przemawia wizja chleba z białym serkiem, czy masłem i szczypiorkiem, choć ja masła i sera nie tykam, bo nie lubię ;). Ale ja często mam ochotę na coś, czego nie lubię, o dziwo ;)...
Jednak taki chleb by mi na pewno smakował, jak nie z masłem i szczypiorkiem, to i z czymś innym by się zjadło :).

majana pisze...

Tili, chlebek wygląda wspaniale! A ten koperek świeżutki taki wiosenny :)
Ptaszynki też widzę szczęśliwe :)
Pozdrawiam ciepło :)

asiejka ♥ pisze...

koperek
maślanka
i świeży chlebek
to już wiosna:-)

Alicja-30 pisze...

Naprawdę wiosenny Twój chlebek, szkoda, że nie mogę go spróbować, chyba że sama zakasam rękawy...:-))

Gospodarna narzeczona pisze...

Bardzo ładnie się prezentuje, jaka szkoda, że nie przepadam za koperkiem.

margot pisze...

Prześliczny i ja tez go planuję na wielkanocne śniadanie

ptasia pisze...

O! Jak Ci wyszła taka skórka?!

Notme pisze...

Jak zwykle piękny chlebuś. :)
A z czasem też u mnie ostatnio krucho i tez pojawiam się i znikam...
Pełno spraw do załatwienia i miliony pomysłów w głowie kiedy ja to wszystko zrobię? ;)))))
Mam nadzieję, że z kolanem już w porządku?

Pozdrawiam serdecznie!

aga-aa pisze...

mój sie robi, znaczy rośnie ;) a wczoraj upiekłam chlebek orkiszowy dla dziadka :)

Casia pisze...

Bardzo mi się ten chlebek spodobał! :)

atina pisze...

Piękny chlebek i śliczne wiosenne zdjęcia:)

aklat pisze...

Smakowicie wygląda Twój chlebek, zwłaszcza w wersji z masłem, koperkiem i maślanką :) Bardzo lubię taką apetycznie spieczona skórkę :)

Ania pisze...

Ładne towarzystwo dla tych kromek chleba wybrałaś, koperek wyglada bardzo apetycznie.

Chciałabym kromeczkę...

kass pisze...

Tili bardzo pięknie Ci wyszedł! Wypieczony jak lubię, dziurki przepisowe...a smak pyszny!!!

dana pisze...

Piękny, dobrze wypieczony i maślanka ! lubię takie połączenie :)

zawszepolka pisze...

Tili wypieczony najlepszy! :)))
Super chleb i zazdroszcze taaaakiej ilosci koperku :)))

Małgosia.dz pisze...

Tili, zazdroszczę Ci, że potrafisz się tak zmobilizować! że jak piszesz...może się palić i walić, a Ty i tak upieczesz chleb. Zazdroszczę jak diabli... Mnie tej mobilizacji brakuje..., zawsze tyle do zrobienia jest w domu...niekoniecznie w kuchni. ;-)
A chlebuś oczywiście piękny! :)

kasiac pisze...

Piękny chleb i te koperkowe zdjęcia są po prostu cudowne. Taka zielona wiosenna trawka:)Podsunęłaś mi wspaniały pomysł, żeby ten chleb upiec na Wielkanoc. Bardzo będzie klimatem pasował:)

Tilianara pisze...

An-na, dzięki :)

Olalala, hihi nadążam z trudem, ale za to z wielką przyjemnością i smakiem :) A smaki, które kiedyś nie smakowały zawsze mogą się odmienić, więc warto próbować :)

Majanko, Ptaszynki ogromnie szczęśliwe im więcej słońca dziennie i im wiosennej :))) Buziaki :*

Asiejko, to prawda :) Dzięki :)

Alicjo, warto dla niego zakasać rękawy, tym bardziej że nie jest bardzo pracochłonny, szczególnie jeśli się go wyrobi w mikserze :) Polecam i dziękuję za miłe słowo :)

Gospodarna narzeczono, a może ze szczypiorkiem :)

Margot, u mnie na pewno na Wielkanoc będzie, tak wiosenny jest :) Dzięki za super zabawę :*

Ptasia, hihihi wystarczy potrzymać 5 minut dłużej w piekarniku :)))

Notme, kolanka raz dobrze i raz gorzej, zupełnie jak z czasem - raz jest raz nie ma :) Całe życie :)

Aga, bardzo pracowicie i miło dla dziadka :) Czekam na Twój :)

Casiu, dziękuję :)

Atino, dzięki :)

Aklat, dziękuję pięknie za komplementy i za bardzo smaczny przepis jaki wybrałaś :) Buziak :*

Aniu, dzięki :) I ładne to towarzystwo i smaczne :)

Kass, to prawda pyszny jest ten chlebuś :)

Dana, dziękuję za pochwałę od Mistrzyni :)

Polko, dzięki :) ten koperek wniósł powiew wiosny do mojego domku :)

Małgosiu, dziękuję za miłe słowa, a z mobilizacją czasem jest bardzo krucho i główną motywacją jest to że już od kilku miesięcy nie kupiłam chleba w piekarni :)))

Kasiu, dziękuję :) I to prawda, bardzo wielkanocny jest ten chlebek :)

aga9999 pisze...

Jaką ma piękną skórkę! Podrzuć kromeczkę :) cio?

Ela pisze...

A mi nie udalo sie przylaczyc w tym tygodniu, a teraz patrze na ten chlebek i od razy glodna sie robie. Sliczny wyszedl! :)

atina pisze...

Śliczny chlebek, a jaki pyszny:)

Tilianara pisze...

Aga z Zapiecka, kromeczka z masełkiem z koperkiem już leci :)

Elu, dzięki :) A chlebek naprawdę warto zrobić :)

Atinko, dziękuję :) To prawda, pyszny :)

zemfiroczka pisze...

Czuję ten koperek i wyobrażam sobie go w chlebie :)) Pycha!

Tilianara pisze...

Oczko, dzięki :) Ty nie czuj, tylko piecz ;p

zemfiroczka pisze...

Upiekłam! Ale wciąż na drożdżach li tylko...

Tilianara pisze...

Oooo, to pochwal się wypiekiem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...